Coșul dvs este gol.
Ați uitat parola?
Nu aveți cont? Creați-l!

Teoria sentimentelor morale

Teoria sentimentelor morale
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 520
Format: 14x21
55,00 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Teoria sentimentelor morale - Adam Smith

 
... oricât de egoist s-ar putea presupune că este omul, în natura lui există în mod evident unele principii care îl determină să-i pese de soarta celorlalţi şi care fac să-i fie necesară fericirea lor, chiar dacă el nu se alege cu nimic de pe urma ei, afara de plăcerea de a-i fi martor.
 
De acest gen este mila sau compasiunea, emoţia pe care o simţim din pricina nefericirii altora, atunci când fie o vedem, fie suntem îndemnaţi să ne-o reprezentăm în imagini foarte vii.
 
Că noi ne umplem adesea de tristeţea stârnită; de amărăciunea celorlalţi este o chestiune de fapt prea evidentă pentru a necesita drept dovadă vreun exemplu, fiindcă acest sentiment, aidoma tuturor celorlalte! pasiuni originare ale naturii umane, nu este câtuşi de puţin apanajul celor plini de virtute şi de omenie, deşi poate că aceştia o pot simţi cu cea mai acută sensibilitate.
 
Cel mai mare tâlhar, cel mai înrăit violator al legilor societăţii nu este cu totul lipsit de ea.
 
Intrucât nu avem nicio experienţă imediată a ceea ce simt ceilalţi oameni, nu ne putem forma nicio idee despre felul în care sunt ei afectaţi altcumva decât imaginându-ne ceea ce am simţi noi în aceeaşi situaţie.
 
Deşi fratele nostru este supus la cazne, în vreme ce noi suntem intr-o poziţie confortabilă, simţurile noastre nu ne vor informa niciodată despre ceea ce suferă el.
 
Nicicând nu au putut şi nu vor putea să ne poarte în afara propriei noastre persoane şi numai prin imaginaţie ne putem face orice idee despre senzaţiile sale.
 
Şi nici această facultate nu ne poate ajuta altcumva decât reprezentându-ne propriile noastre senzaţii dacă am fi în locul lui. Produsele imaginaţiei noastre copiază numai impresiile simţurilor noastre, nu ale lui.
 
Prin imaginaţie ne punem pe noi în situaţia lui, ne vedem pe noi îndurând aceleaşi chinuri, ca şi cum am pătrunde în trupul său şi am deveni într-o oarecare măsură aceeaşi persoană ca şi el, iar de aici ne facem o idee despre senzaţiile lui şi chiar simţim ceva care, deşi are o intensitate mai slabă, nu se deosebeşte întru totul de ele.
 
Atunci când sunt astfel trezite în noi, când le-am adoptat şi ni le-am însuşit, chi- nurile sale încep până la urmă să ne afecteze, după care tremurăm şi ne înfiorăm gândindu-ne la ceea ce simte el.
 
Căci aşa cum simţirea durerii sau a nefericirii de orice fel stârneşte cea...
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii

Edituri

Top

Promoţii

Parteneri

SC REALCONS SRL
www.libraronline.ro

Promo

Dezvaluiri
Agenda Medicala 2018

Comenzi telefonice

Telefonul clientului:
0722.546.544
0757.319.090
Program:
L-V:9.00-17.30

Newsletter

Accesul clienţilor

Promo

Yoga - O calatorie in cautarea sinelui
Metoda de nastere prin yoga

Cărţi noi

Asistenţă online

asistenta Suntem deconectați
Created in 0.2168 sec
loader
Caut in catalog...
loader