Terapia rational-emotiva si comportamentala - Ghidul terapeutului

Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor: Albert Ellis, Catharine MacLaren
Editura: All
Anul publicării: 2018
Pagini: 200
Format: 13x20
Categoria: Psihologie
DESCRIERE
Terapia rational-emotiva si comportamentala - Ghidul terapeutului (Albert Ellis, Catharine MacLaren)
...Terapia rațional-emotivă și comportamentală (REBT) se bazează pe ipoteza că emoțiile, cogniția și comportamentul nu sunt funcții umane independente una de cealaltă. Atunci când simțim, gândim și acționăm; atunci când acționăm, simțim și gândim; iar atunci când gândim, simțim și acționăm.
Arareori, în situații izolate din viață, oamenii doar simt, doar gândesc sau doar acționează. Atunci când sunt tulburați, oamenii simt-gândesc-acționează într-o manieră disfuncțională și dăunătoare lor, iar după ce își depășesc tulburările, își schimbă, aproape invariabil, o parte din concepții, din reacțiile emoționale și din activitățile lor...
Din carte:
Terapia rațional-emotivă și comportamentală a luat naștere în 1953, atunci când AE a abandonat psihanaliza.
Practicasem psihanaliza timp de șase ani, însă o găsisem a fi oarecum ineficientă. În cel mai bun caz, îi ajutam pe clienții mei să vadă o parte dintre aspectele psihodinamice ale tulburărilor lor, dar nu și cum să-și schimbe gândirea, emoțiile și comportamentul astfel încât să repare aspectele autodistructive ale vieții lor.
Probabil că înțelegeau cum au ajuns în felul în care erau, dar nu și ce trebuie să facă pentru a se schimba. Astfel, un client și-a dat seama că își ura, în mod inconștient, tatăl și că „transferase“ acel sentiment, ajungând să-și urască șeful și alți bărbați cu caracteristici similare părintelui său; dar nu a reușit deloc să renunțe la acțiunile sale de autosabotaj îndreptate împotriva tatălui său bogat și dominant sau împotriva șefului său puternic și dictatorial.
Dramatica sa conștientizare a problemelor pe care le avea cu bărbații puternici și valul de sentimente care a urmat l-au ajutat într-o măsură foarte mică. A
cest caz, împreună cu alte cazuri în care conștientizarea și exprimarea sentimentelor reprimate pur și simplu nu funcționau, „l-au determinat să se gândească serios la psihoterapie“.
Pentru început, m-am întors la tehnicile mele de terapie psihanalitică, în special la cele pe care le învățasem în cadrul terapiei sexuale și maritale, și am început să le dau clienților anumite activități ca teme pentru acasă și să-i ajut să-și dezvolte abilitățile.
Aceste lucruri au funcționat mult mai bine, în special la clienții cu fobie socială, care înțeleseseră presupusele origini ale inhibițiilor lor, dar, cu toate acestea, încă refuzau să utilizeze această cunoaștere pentru a relaționa cu oameni.
În decurs de câteva săptă- mâni de desensibilizare in vivo și exerciții de relaționare socială, au făcut mult mai mult progres decât făcuseră într-un an sau mai mult de psihanaliză. Chiar mai importantă pentru abordarea mea terapeutică a fost revizuirea pe care am făcut-o întregului concept de înțelegere.
Am început să-mi dau seama că, făcându-i pe clienți să înțeleagă trecutul, i-am ajutat pe câțiva să realizeze că, oricât de rău au fost tratați în copilărie, nu erau nevoiți să reacționeze în același mod imatur în prezent. Așa că și-au iertat părinții și și-au văzut de viețile lor.
Dar marea majoritate, cei care au avut aceeași revelație dramatică, aproape că nu se schimbaseră deloc. Încă își urau părinții și pe ei înșiși. Nu, conceptul tradițional de înțelegere nu este suficient pentru o schimbare personală profundă și de durată.
Adevărul este că cei mai mulți dintre noi ne pricepem foarte bine să identificăm lucrurile negative pe care le-am trăit, dar acea cunoaștere, de una singură, rareori produce o schimbare pozitivă de durată.
De fapt, lipsa pașilor potriviți pentru a accepta și pentru a trece peste experiențele negative poate duce adesea la o compătimire de sine extrem de inutilă și poate avea un efect „re-traumatizant“ asupra unor indivizi...
CUPRINS:
Introducere
1 Teoria Rațional-Emotivă și Comportamentală: o introducere și o reflecție
2 Bazele filosofice și de teoria personalității ale REBT
3 Teoria REBT a tulburării de personalitate și a schimbării
4 Procesul de evaluare în cadrul REBT
5 Tehnici cognitive în REBT
6 Tehnici emotive/empirice în REBT
7 Tehnici comportamentale în REBT
8 Integrarea REBT în alte sisteme de terapie
Rezumat
Anexa A
Anexa B
Categorii
-Edituri
-Comandă specială
-Top
-Promoţii
-- 107,10 RONPRP: 119,00 RON
- 68,62 RONPRP: 73,00 RON
- 53,10 RONPRP: 59,00 RON
În curând...
-Promo
-Accesul clienţilor
-Promo
-Cărţi noi
-- 45,00 RON
- 107,10 RONPRP: 119,00 RON
- 68,62 RONPRP: 73,00 RON
REVIEW-URI