Teste rezolvate pentru examenul de titularizare, Consiliere psihopedagogica - Veronica Constantin-Malanca

Preț: 68,25 RON
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Veronica Constantin-Malanca
Editura: Rentrop & Straton
Anul publicării: 2023
Categoria: Auxiliare
DESCRIERE
Teste rezolvate pentru examenul de titularizare, Consiliere psihopedagogica - Veronica Constantin-Malanca
SUBIECTUL I (30 de puncte)
Comunicarea vizează un proces de transmitere de idei, informații, reguli, în care o sursă transmite un mesaj unui receptor. În acest fel, mesajele sunt transmise prin mai multe canale, ca un mozaic de informații, judecați de valoare și trăiri personale.
Rolul procesului de comunicare în consiliere este extrem de important prin faptul că toate mesajele verbale și nonverbale pe care profesorul consilier le transmite în mod conștient sau inconștient, sunt utile pentru a determina măsura în care informația a fost înțeleasă și acceptată.
Feedback-ul trebuie să se bazeze pe încredere între emițător și receptor, să fie general, să conțină exemple, să fie oferit în timp util, incluzându-se astfel acele elemente cheie pe care receptorul să fie capabil să le înțeleagă și să le realizeze.
Rădăcinile termenului comunicare vin din limba latină communis, comunico - a face ceva împreună, a uni. Profesorul consilier comunica prin toate mijloacele pe care le are la îndemână, începând cu prezența fizică, până la acele zâmbete îngăduitoare sau tăcere. Orice gest are valoare de mesaj, în context educativ, și poate avea influențe asupra elevilor.
Consilierul școlar, prin natura poziției sale, observă atent fiecare particularitate a posibilităților sau dificultăților pe care un elev le poate avea în procesul de comunicare, în însușirea priceperilor și deprinderilor, care țin de reușită și evoluția școlară a fiecăruia.
Ca tip de activitate, consilierea este: comunicare, relație și intervenție. Procesul de consiliere este alcătuit din metode, strategii, modalități de lucru psihologice (conversația), sociologice (cooperarea), pedagogice (problematizarea), psihoterapeutice (jocul de rol de natură cognitiv-comportamentală) centrate pe soluții.
Profesorul consilier este un facilitator al procesului de dezvoltare personală al elevului, un catalizator care abilitează copilul să găsească soluții la situațiile pe care le întâmpină. Traseul pe care îl parcurge consilierul școlar aduce în discuție următoarele elemente, și anume: ascultarea activă - pentru aflarea de informații, ascultarea reflexivă și ascultarea pentru divertisment. Se cuvine accentuată ideea că toate tipurile de ascultare sunt utile.
Astfel, profesorul poate apela la reacția cognitivă în sensul observării intereselor legate de experiența imediată de cunoaștere cu referire la experiența de viață a elevilor. Dacă discutăm despre contextul fizic, comunicarea poate fi evidentă și prin aranjarea mobilierului în cabinetul de consiliere, sau poate fi o barieră, iar participantul la actul comunicării să nu se simtă confortabil. Un mediu favorabil, cald, primitor, poate aduce un plus de valoare dialogului prin elemente de autenticitate, care să confere apropiere, siguranță, interacțiune și pozitivism.
Categorii
-Edituri
-Comandă specială
-Top
-Promoţii
-- 45,00 RON50,00 RON (-10%)
- 36,00 RON40,00 RON (-10%)
- 53,10 RON59,00 RON (-10%)
Promo
-Accesul clienţilor
-Promo
-Cărţi noi
-Asistenţă online
-![]() |
Suntem deconectați |
REVIEW-URI