Titani ai istoriei. Gigantii care ne-au modelat lumea

Titani ai istoriei. Gigantii care ne-au modelat lumea
Preț: 49,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-33-3797-0
Anul publicării: 2019
Pagini: 640
Format: 14x21
Categoria: Biografii

DESCRIERE

Titani ai istoriei. Gigantii care ne-au modelat lumea - Simon Sebag Montefiore

 
David şi Solomon
CCA 1040-970 Î. Hr. CCA 1000-928 Î. Hr.

Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul tău Care a binevoit să te pună pe tronul Său, pentru ca să fii rege în numele Domnului Dumnezeului tău. Din dragostea pe care Dumnezeul tău o are către Israel, ca să-l întărească în veci, te-a făcut rege peste el, ca să faci judecată şi dreptate.

Regina din Saba cercetează pe Solomon, Cartea a doua Paralipomena 9: 8-9

David şi Solomon au condus regatul Israel în secolul al X-lea î. Hr., la apogeul splendorii, puterii şi al bogăţiei sale. David a unit triburile israelite şi a făcut din Ierusalim capitala acestora, în vreme ce fiul său Solomon a construit Templul din Ierusalim şi a fost regele a cărui legendă a ieşit din limitele naraţiunii biblice, prezentându-l ca fiind înzestrat cu însuşiri uimitoare de înţelept, poet, amant şi îmblânzitor al naturii.

Dar principala sursă care identifică ambele personaje este Biblia, scrisă probabil secole mai târziu. David a fost zugrăvit în Biblie ca un rege sfânt, ideal, întâi în toate, dar şi ca un excelent războinic, poet şi harpist, comandant militar cu lipsuri şi aventurier, colaborator al filistenilor, vinovat de adulter, ba chiar criminal. Portretul lui David este, aşadar, unul surprinzător de complet şi de uman.

Născut la Betleem în timpul domniei regelui Saul, primul monarh al Israelului, David, fiul lui Isai, a fost ales şi uns de profetul Samuel. Chemat la curte să îl liniştească pe regele Saul, care începuse să înnebunească, David a cântat la harpă şi astfel a câştigat bunăvoinţa regală.
 
Când israeliţii au fost invadaţi de filisteni, în frunte cu Goliat, David s-a oferit să se lupte cu acesta din urmă şi, deşi nu era decât copil, l-a ucis pe acest lup-tâtor gigantic cu o praştie. Un erou acum şi cel mai bun prieten al fiului lui Saul, Ionatan, David s-a căsătorit cu fiica lui Saul, Insă a fost silit să fugă din pricina geloziei criminale a regelui.
 
Chiar a trecut de partea filistenilor, acceptând gradul de gene-ral şi un oraş oferite de regele lor. Când filistenii i-au invadat din nou şi s-au luptat cu israeliţii pe muntele Ghelboa, Saul şi Ionatan au fost ucişi amândoi. David i-a plâns în celebra lui lamentaţie poetică.
 
A devenit rege în Iuda, având ca reşedinţă oraşul Hebron, în timp ce unul dintre fiii lui Saul conducea triburile nordice ale Israelului, până când David le-a unit pe toate, transformându-le în regatul Israel. A atacat oraşul iebusit Ierusalim, care a devenit noua capitală a regatului său unit, şi a adus aici renumitul Chivot al Legământului.
 
Intr-o zi, a văzut-o acolo - scăldându-se pe acoperiş - pe frumoasa Batşeba, care era soţia unuia dintre generalii săi, Urie Hititul. David a sedus-o şi l-a trimis pe soţul ei în linia întâi în luptă - acesta a fost ucis. David s-a căsătorit cu Batşeba...
 
CUPRINS: 
 

Mulţumiri   
Introducere     
Ramses cel Mare   
David si Solomon   
Nabucodonosor al II lea  
Sappho   
Cirus cel Mare  
Buddha 
Confucius  
Sun Tzu    
Leonidas 
Herodot    
Alcibiade     
Platon  
Aristotel   
Alexandru cel Mare   
Qin Shi Huangdi    
Hannibal  
Iuda Macabeul si fraţii lui

 

...

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0638 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.