Titlurile executorii - George-Alexandru Lazar

Titlurile executorii - George-Alexandru Lazar
Preț: 49,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2018
Pagini: 336
Categoria: Drept civil

DESCRIERE

Titlurile executorii - George-Alexandru Lazar

 
Titlurile executorii se plaseaza la confluenta dintre dreptul material si cel procesual, reprezentand un liant intre etapa incheierii actului juridic civil si cea a executarii sale. Tocmai natura mixta a normelor care instituie executorialitatea a dat nastere unor aprinse controverse in practica judiciara, pentru dezlegarea carora a fost necesara interventia repetata a instantei supreme.

Desi interpretarile recente in materie au calificat executorialitatea ca un efect al creantei, iar nu al titlului in sens de inscris, dimensiunea substantiala isi infige adanc radacinile in dreptul procesual, dominant in materia executarii silite, conturand un regim juridic eterogen. Mai mult insa, institutia executorialitatii depaseste sfera dreptului civil, substantial ori procedural, avand aplicatii in materii de drept public, precum dreptul administrativ ori fiscal. Nu pot fi ignorate nici dimensiunea europeana si internationala a titlurilor executorii, precum nici inevitabila imbinare a dreptului supranational cu cel autohton. Ne vom apleca asupra tuturor acestor particularitati pe parcursul lucrarii, cu trimiterile de rigoare la dificultatile practice si dezbaterile doctrinare pe care le-au generat.

Fara a abandona vreuna dintre componentele executorialitatii, prezenta lucrare isi propune sa reliefeze, inter alia, trasaturile sale esentiale, dobandirea si pierderea caracterului executoriu al titlurilor ori regimul juridic al aplicarii legii in timp. Analiza se grefeaza pe modificarile succesive ale legislatiei in materia titlurilor executorii pentru a oferi un ghid util practicienilor dreptului, fara a omite insa aspectele teoretice esentiale pentru abordarea tematicii.

Prin tratarea unitara a tuturor acestor componente distincte ale executorialitatii, ne propunem definirea unui regim juridic unitar si coerent in materie, care sa serveasca la solutionarea dificultatilor intalnite in activitatea judiciara. Acest prim pas se va reflecta in solutiile propuse pentru probleme practice analizate, oferind, totodata, cititorului criterii si repere principiale pentru corecta aplicare a legii in materia titlurilor executorii.
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Drept civil - Cele mai vândute cărți

Created in 0.0525 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.