Tot ce este - James Salter

Tot ce este - James Salter
-10%
Preț: 33,30 RON
37,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-779-577-6
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 312
Format: 13x20

DESCRIERE

Tot ce este - James Salter

 
... in apropierea aceluiaşi loc, cu doar câteva zile mai târziu, bătu clopotul de moarte al Marinei Imperiale. De peste patruzeci de ani, de la uimitoarea victorie de la Tsushima împotriva ruşilor, japonezii îşi tot sporiseră forţa. Un imperiu insular avea nevoie de o flotă puternică, iar navele japoneze fuseseră proiectate ca să fie superioare.
 
Fiindcă echipajele lor erau compuse din bărbaţi mai scunzi, era nevoie de mai puţin spaţiu între punţi şi de mai puţine facilităţi, ceea ce permitea un blindaj mai bun, tunuri mai mari şi o viteză sporită. Cea mai mare dintre aceste nave, invincibilă, cu oţelul cel mai gros din toate câte existaseră vreodată şi cu o linie mai modernă, purta numele poetic al naţiei înseşi, Yamato.
 
Primind ordin să atace marea flotă invadatoare în largul Insulei Okinawa, ea se puse în mişcare, escortată de alte nouă nave, dintr-un port al Mării Interioare unde aşteptase până atunci. Se dovedi o plecare prevestitoare de rău, ca liniştea stranie care precede izbucnirea unei furtuni.
 
Prin apa verde a portului, spre sfârşitul zilei, Yamato ieşi în larg, lungă, întunecată şi puternică, mişcându-se lent şi grav la început, ca să formeze cu prora un val mai apoi, odată ce prinse viteză, trecând aproape tăcută pe lângă siluetele mari ale macaralelor de pe doc, pe lângă ţărmul ascuns în pâcla serii, în timp ce lăsa în urmă vârtejuri albe de spumă...
 
...........
 
... odată cu lăsarea nopții, trecură pe lângă ţărmul lui Kyushu, cea mai sudică dintre insulele japoneze importante, unde copia unui cuirasat american fusese trasă cândva pe plajă pentru ca piloţii care aveau să atace Pearl Harbor să se antreneze la bombardat.
 
Valurile se spărgeau şi se rostogoleau mai departe. Domnea o atmosferă stranie, aproape de bucurie, în rândurile echipajului. La lumina lunii, membrii lui cântau şi strigau: „Banzai!“
 
Mulţi dintre ei observară că marea avea o strălucire neobişnuită. Fură descoperiţi în zori, încă departe de orice navă americană. Un avion de patrulă al marinei transmise urgent prin radio, fără cifru: „Forţă de atac inamică pe direcţia sud.
 
Cel puţin un cuirasat, multe distrugătoare… Viteză douăzeci şi cinci de noduri...“ Vântul se înteţise spre dimineaţă. Marea era agitată, cu nori joşi şi ploi în aversă. Valuri mari bubuiau pe lângă navă. Apoi, după cum se prevăzuse, primele avioane apărură pe radar.
 
Nu era o singură formaţie, ci mai multe, un roi care acoperea cerul, două sute cincizeci de aparate de zbor decolate de pe portavioane...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.2027 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.