Trei ierarhi - Razvan Theodorescu

Trei ierarhi - Razvan Theodorescu
-10%
Preț: 99,00 RON
110,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-9088-06-7
Anul publicării: 2020
Pagini: 168
Format: 24x29
Categoria: Crestinism

DESCRIERE

Trei ierarhi - Razvan Theodorescu

 
TREI IERARHI
Despre o ipostază a fastului in civilizaţia romaneasca


Oricât ar părea de ciudat la prima vedere, dând ocol o dată şi încă o dată şi de nenumărate ori. re: Ierarhilor, silindu-mă a aşeza faimosul monument nu atât pe o scară de valori estetice ale locului n timpului înălţării sale, cât mai ales, într-o perspectivă alta, mai largă, cea a înţelesului său culture., gândul m-a dus constant spre Ibrăileanu şi spre Lovinescu. Alăturarea, o dată mai mult, a acestor două nume care, ele singure, ilustrează cu strălucire un întreg capitol de spiritualitate naţională a veacului trecut, mi-a apărut necesară chiar dacă, pe câte ştiu, nici autorului Spiritului critic cultura românească. nici celui al Istoriei civilizaţiei române moderne - şi unul şi celălalt atenţi cu precădere la datele culturii scrise, la faptul politic şi la cel artistic literar -, ctitoria ieşeană a Lupului vodă - nu mai puţin şi simbolic, locul odihnei din urmă a altor doi ctitori domneşti de istorie modernă a unei ţări de care s-au stins departe, Cantemir vodă şi vodă Cuza - nu le-a servit în niciun fel drept argument atunci când la ani distanţă şi dintr-o perspectivă apropiată de filosofie şi sociologie culturală, afirmau - într-un chip tranşant, greu de acceptat azi în totalitatea sa, dar şi mai greu de comentat aici - notele distinctive şi. până la un punct, opuse ale civilizaţiei Munteniei şi Moldovei în istoria ultimelor secole. Căci. lucrul se ştie, atât Ibrăileanu, cât şi Lovinescu, ajungând să fundamenteze - printr-o evidentă supralicitare a factorilor spirituali şi temperamentali - teza existenţei unui revoluţionarism şi liberalism muntean precursor al paşoptismului, deosebit în civilizaţia noastră modernă, de tradiţionalismul şi conservatorismul moldovenesc premergător junimismului, ajungeau, în căutarea de prolegomene spirituale ale acestuia din urmă, la o aceeaşi epocă de europeană cultură şi oligarhică mentalitate ce a fost veacul al XVII-lea în istoria unei Moldove ale cărei legături cu Polonia barocului i-au accentuat trăsăturile...
 
Lucrarea de fata surprinde imagini cu biserica exterioara, interioara, clopotele, detaliile fatadei, ferestrele, intrarea si muzeul bisericii.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0637 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.