Trei minute de filozofie - Fabrice Midal

Trei minute de filozofie - Fabrice Midal
-8%
Preț: 55,20 RON
60,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-1092-4
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 256
Format: 14x21

DESCRIERE

Trei minute de filozofie - Fabrice Midal

 
Cum poate fi deschis ceea ce este închis?
 
Cum poate prinde viaţă ceva ce pare mort?
 
Către o descoperire de acest fel ne momeşte Paul Celan, unul dintre cei mai efervescenţi poeţi ai secolului al XX-lea.

Această promisiune pare extraordinară, însă nerealistă. Imaginează-ţi o piatră. E solidă, dură, nemişcată, complet incapabilă să înflorească. Nu suntem aici oare în faţa unui exemplu flagrant de poezie care spune lucruri frumoase, ce-i drept, dar nu tocmai posibile? Totuşi, să nu ne pripim. Paul Celan ne propune o experienţă atât de profundă, încât ne cere un dram de atenţie în plus.

O situaţie obişnuită: nu reuşeşti să adormi
Ca să o înţelegi, gândeşte-te la somn. Ţi s-a întâmplat vreodată să nu reuşeşti să adormi? Ai avut cândva vreo insomnie? Dacă ai trăit asta deja, atunci ştii prea bine că simplul fapt de a-ţi dori să adormi nu este suficient. Ba mai mult, cu cât vrei mai tare să adormi, cu atât mai puţin reuşeşti să o faci.
 
Ai, prin urmare, impresia că eşti ca un soi de piatră pe care nimic nu o poate face să înflorească. Ca să te cuprindă somnul, este important să te încrezi în propriul corp. El nu vrea decât să doarmă, voinţa ta este cea care îl împiedică să o facă. Iată cheia!
 
Te înşeli însă dacă îţi imaginezi că ai nevoie de un surplus de voinţă în acest caz! Dacă eşti neliniştit, trebuie să faci ceva ca să nu mai fii. Dacă ai o dependenţă anume, o doză de voinţă te poate ajuta să o birui. Dacă suferi de tendinţa de a amâna, eşti tentat să crezi că îţi lipseşte voinţa. Aceasta este o idee complet greşită.
 
Si tocmai fiindcă ştia asta, Paul Celan ne îndemna spre o reconciliere cu viaţa cuprinsă acolo, în miezul tare al durerilor noastre, şi care dăinuie în noi tainic, neştiută de nimeni. Această descoperire este valabilă în numeroase alte situaţii.
 
Multă vreme, Cezanne a pictat într-un stil tare greoi, stângaci. Peste ani, avea să numească acea perioadă a creaţiei lui „perioada picturii cu curu’“. Apoi, într-o bună zi, piatra a înflorit. Cezanne s-a lăsat pur şi simplu în seama picturii.
 
Vine o vreme când piatra face imposibilul. Vine o vreme când viaţa trebuie să se întoarcă acolo unde s-a oprit. Vine o vreme când lucrurile închise sunt eliberate în sfârşit. Iar asta cere răbdare şi încredere.
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0469 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.