Trupul muritor si lumina spiritului - 60 de parabole si povestiri (Osho)

Trupul muritor si lumina spiritului - 60 de parabole si povestiri (Osho)
Preț: 30,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Anul publicării: 2017
Pagini: 256
Format: 13x20

DESCRIERE

Trupul muritor si lumina spiritului - 60 de parabole si povestiri - Osho

 
 ... dacă fiecare om ar fi matur, atunci nu s-ar mai putea pune problema de a urma pe altcineva. Oare nu din cauza acestei mentalităţi copilăreşti au luat naştere discipolul şi învăţătorul, cel care urmează şi cel care e urmat? Şi reţineţi: mintea care vrea să urmeze nu e numai imatură, ci şi oarbă.

   Ce i-am spus acelui băieţel bătrân?

   I-am spus: Prietene, cel care vrea să devină ca altcineva se pierde pe sine. Fiecare sămânţă conţine în ea însăşi propriul copac, şi la fel e şi în cazul fiecărui individ. Nu poţi deveni decât tu însuţi.
 
Dacă cineva încearcă să devină orice altceva, e posibil ca el să nu mai devină nici măcar ceea ce era menit să devină dacă-şi împlinea potenţialul.

   Caută să afli cine eşti tu. Acolo stă ascunsă creşterea către ceea ce poţi deveni. Alt ideal în afară de acesta nu există. În numele idealurilor oamenii deviază de la calea autodezvoltării şi nu ajung nicăieri. Văd sinucideri în spatele copierii acestor idealuri - şi nu pot exista altceva decât sinucideri.
 
Ce fac eu, de fapt, ori de câte ori încerc să fiu ca altcineva? Îmi omor propriul sine, mă reprim pe mine însumi - şi voi ajunge să mă urăsc pe mine însumi. Astfel, rezultatul va fi sinuciderea şi ipocrizia, din cauză că voi pretinde că sunt ceea ce nu sunt: voi căuta să arăt, să par a fi ceea ce nu sunt.

   De îndată ce într-un om ia naştere dualitatea, ipocrizia se instalează şi ea. Oriunde există contradicţie de sine lăuntrică, există falsitate, există ireligiozitate - şi e cât se poate de normal ca o astfel de strădanie nefirească să aducă durere, anxietate şi remuşcări.
 
Când sunt prezente în exces, astfel de tensiuni se transformă într-un iad pentru oameni. În afară de cazul în care un ideal se naşte dintr-un adevăr al realizării de sine, din posibilităţi ale realizării de sine şi din disciplina care urmează acestora în mod automat, precum o umbră, orice altceva face ca o persoană să fie urâtă şi deformată. Orice cadre, idealuri sau discipline care sunt importate sunt sinucigaşe.

   De aceea spun: căutaţi-vă pe voi înşivă şi găsiţi-vă pe voi înşivă. Aceasta este uşa către existenţă, unde numai cei care se găsesc pe ei înşişi sunt bine-veniţi. Prin uşa aceea dumnezeiescul poate trece, dar Rama - zeul, eroul - dintr-o piesă Rama-Lila nu poate trece.
 
Ori de câte ori cineva, inspirat de idealuri exterioare, vrea să se modeleze, se comportă ca Rama dintr-o piesă de teatru Rama-Lila. Că unii reuşesc mai mult, alţii mai puţin, asta e o cu totul altă chestiune, dar în ultimă instanţă, cu cât îi reuşeşte cuiva mai mult această imitare, cu atât mai mult se îndepărtează el de sine însuşi. Succesul tuturor acelor Rama din piesele Rama-Lila este, de fapt, eşecul propriilor lor fiinţe.
 
 
CUPRINS:
 
Introducere (Osho)... 7
Prefaţă...      9

60 de parabole şi povestiri... 11

Pentru informaţii suplimentare... 251
Despre autor... 252
Despre Staţiunea de Meditaţie Osho... 254
 
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0436 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.