Tunelurile de sub zidul Berlinului

Tunelurile de sub zidul Berlinului
Preț: 45,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 472
Format: 13x20
Categoria: Aventuri

DESCRIERE

Tunelurile de sub zidul Berlinului - Greg Mitchell

 
...într-un discurs din data de 25 iulie 1961, Kennedy a declarat că Statele Unite nu îşi doreau o nouă confruntare având ca motiv Berlinul. Totuşi, dat fiind faptul că sovieticii păreau să se pregătească de război, JFK a dispus o întărire a prezenţei militare. „Vrem pace, dar nu o să ne predăm niciodată", a declarat Kennedy.
 
Cei din Berlinul de Vest s-au concentrat însă pe un alt aspect al discursului: Kennedy păruse să sugereze că, în timp ce Statele Unite aveau să continue sa apere cu înverşunare Germania de Vest, îi vor lăsa pe comunişti să facă ce vor în Est.
 
In contextul acestei situaţii tensionate, numărul est-germanilor care ajungeau în centrul de refugiaţi din Berlinul de Vest, o colonie de 25 de clădiri în Marienfelde, crescuse semnificativ.
 
La începutul lui 1961 soseau în medie 19 000 de oameni pe lună, dar numărul se dublase la începutul lui august. Germanii din Est nu avuseseră niciodată dreptul să participe la alegeri libere, dar acum votau într-un mod mai mult decât edificator, prin părăsirea RDG.

Walter Ulbricht, liderul de 68 de ani al Germaniei de Est, care purta un barbişon în stilul lui Lenin, deja se săturase să vadă cum tot mai mulţi concetăţeni de-ai săi treceau „dincolo".
 
Cu binecuvântarea lui Hruşciov, comandase cu câteva săptămâni mai înainte cantităţi industriale de sârmă ghimpată, garduri şi blocuri de beton, fantezia sa de a crea o barieră permanentă în jurul Berlinului de Vest părând gata să prindă viaţă. în mod ciudat, în pofida investiţiilor enorme în serviciul de informaţii secrete din Berlin, americanii nu ştiau mai nimic despre aceste planuri. Raportul zilnic pe care preşedintele Kennedy îl primea din partea celor de la CIA nu facea nicio referire la aşa ceva.

Nu că ar fi avut vreo importanţă. Liderii americani aveau o atitudine ambivalenţă în privinţa sigilării graniţei. Ulbricht se simţi încurajat după ce văzu un interviu televizat din 30 iulie, intens promovat, cu J. William Fulbright, un cunoscut senator democrat din SUA.
 
Fiind întrebat dacă RDG ar putea încerca să reducă tensiunile interzicând fuga refugiaţilor, Fulbright a răspuns: „Dacă hotărăsc săptămâna viitoare să-şi închidă graniţele, pot face acest lucru fără să violeze vreun tratat.
 
Nu înţeleg de ce Germania de Est nu-şi închide graniţa... Cred că e dreptul lor să o închidă oricând". Canalele media din Germania de Vest şi diplomaţii americani din Bonn, capitala RFG, l-au criticat dur pe Fulbright. Unii au început să îi spună „Fulbricht".

Preşedintele Kennedy nu făcu nicio declaraţie publică. Insă îi spuse unui consilier de la Casa Albă că „Hruşciov pierde Germania de Est. Nu poate lăsa să se întâmple una ca asta. Dacă Germania de Est se duce, atunci se duc şi Polonia şi toate celelalte state din Europa de Est. Este obligat să găsească o soluţie prin care să oprească valul de refugiaţi.
 
Poate un zid. Şi n-o să avem cum să-l oprim", între timp, Hruşciov îl asigura pe Ulbricht că „odată graniţa închisă, americanii şi vest-germanii vor fi fericiţi". Hruşciov a mai pretins că ambasadorul american la Moscova îi spusese că valul din ce în ce mai puternic de refugiaţi „le dădea mari bătăi de cap celor clin Germania de Vest.
 
Aşa că, odată ce vom institui controale mai eficiente la frontieră, toată lumea o să fie mulţumită". Ulbricht i-a încredinţat această misiune lui Erich Honecker, responsabilul său în chestiuni privind securitatea...
 
CUPRINS:
 
Notă către cititor         
Harta Berlinului    
Abrevieri    

1.    Ciclistul   
2.    Doi italieni şi un german  
3.    Recruţii   
4.    Preşedintele   

5.    Corespondentul    
6.    Scurgerile
7.    Schorr şi secretarul
8.    Kiefholz Strasse   

9.    Prizonieri şi protestatari    
10.    Intrusul   
11.    Martirul   
12.    Evadare precipitată  

13.    Schonholzer Strasse   
14.    Filmul din subteran
15.    Ameninţările      
16.    Tunelul îngropat   

17.    Sabotajul      
18.    O gură de aer    

Epilog   
în semn de recunoştinţă   
Bibliografie  
Despre autor    
Indice

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Aventuri

Created in 0.0483 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.