Ultimele zile ale aristocrației ruse - Douglas Smith

Ultimele zile ale aristocrației ruse - Douglas Smith
Preț: 59,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786067936872
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 608
Format: 13X20
Categoria: Romane istorice

DESCRIERE

Ultimele zile ale aristocrației ruse - Douglas Smith
 
... cum aș putea descrie distrugerea unei întregi clase sociale?
 
Este un proces atât de vast, încât sfidează capacitatea de înțelegere. Scara este prea mare, punctul de observare trebuie să cuprindă o zonă mult prea vastă pentru ca viețile indivi‑ duale să mai fie inteligibile.
 
Evaluarea destinelor unui număr de aproape 2 000 000 de persoane solicită la maximum imaginația și noi, oamenii, suntem parcă făcuți să înțelegem și să manifestăm empatie doar pentru numere mai mici.
 
În ultimii șase ani și mai bine am avut șansa să cunosc și să corespondez cu mulți membri ai familiilor care fac subiectul cărții Ultimele zile ale aristocrației ruse. Generozitatea și disponibilitatea lor de a‑mi relata experiențele și de a‑mi arăta colecțiile cu documente de familie au reprezentat partea cea mai plăcută din scrierea acestei cărți.
 
Am citit zeci de relatări personale și am ascultat și nenumărate mărturisiri în casele, în arhivele și în bibliotecile din Rusia și din Occident, descoperindu‑mă captivat, în mod special, de experiențele a două familii: Șeremetiev și Golițîn. Amândouă făceau parte din cea mai înaltă nobilime, din aristocrație.
 
Amândouă aveau o istorie ilustră și străveche. Amândouă suferiseră cumplit în timpul revoluției și după aceea, amândouă fuseseră sfâșiate, căci unii dintre membrii lor părăsiseră Rusia pentru totdeauna.
 
Şi amândouă au lăsat în urma lor o mulțime de scrisori, jurnale, memorii și fotografii, care oferă genul de surse necesare pentru scrierea unei astfel de istorii într‑un mod convingător, complet și precis...
 
CUPRINS:
 

Prefață de Antoaneta Olteanu
Nota autorului — Date și transliterare
Personajele principale
Abori genealogici ai familiei Șeremetiev și Golițîn
Hărți ale Rusiei (cca 1920)
ULTIMELE ZILE ALE ARISTOCRAȚIEI RUSE

Prolog

Partea I: ÎNAINTE DE DEZASTRU
I. Rusia în 1900
II. Familia Șeremetiev
III. Familia Golițîn
IV. Ultimul bal al Rusiei țariste

Partea a II-a: 1917
V. Căderea Romanovilor
VI. Ţara sclavilor răzvrătiți
VII. Lovitura de stat bolșevică

Partea a III-a: RĂZBOIUL CIVIL
VIII. Exproprierea expropriatorilor
IX. Casa de pe Colţ

 
............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0618 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.