Ultrainvatarea - Scott H. Young

Ultrainvatarea - Scott H. Young
Preț: 39,00 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-789-200-0
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 328
Format: 13x20

DESCRIERE

Ultrainvatarea.Cum să dobândești abilități specializate, să fii mai deștept decât concurența și să‑ți accelerezi progresul în carieră - Scott H. Young

... doar câteva ore rămase. Mă surprind uitându-mă pe fereastră la clădirile din faţa mea, care reflectă scânteietor lumina crudă a dimineţii. E o zi răcoroasă de toamnă, surprinzător de însorită pentru un oraş faimos de ploios. Bărbaţi bine îmbrăcaţi duc valize-diplomat şi femei elegante trag după ele căţei în miniatură, sub punctul meu de observaţie de la etajul al unsprezecelea.
 
Autobuzele târăsc în oraş navetişti reticenţi, pentru ultima dată înainte de weekend. Metropola s-o fi trezind ea cu greu din somnolenţă, dar eu sunt treaz încă dinainte să se ivească zorii.

Nu e momentul să visezi cu ochii deschişi, îmi spun şi-mi mut atenţia înapoi la problemele de matematică pe jumătate rezolvate, mâzgălite în caietul din faţa mea. „Demonstraţi că JRrotF -ndS = 0 pentru orice parte finită a sferei unitate". Cursul este de analiză matematică multiva-riată, pentru Massachusetts Institute of Technology (MIT). Examenul final urmează să înceapă curând şi nu mi-a rămas prea mult timp să mă pregătesc.
 
Ce era operatorul rotor?... închid ochii şi încerc să-mi imaginez problema. E o sferă. Asta ştiu. îmi zugrăvesc pe ecranul minţii o minge roşie strălucitoare, plutind într-un spaţiu gol. Dar nn? Aaa, n reprezintă vectorul normal, îmi reamintesc — o săgeată cu vârful în sus, care porneşte din suprafaţă. Mingea mea cea roşie devine plină de ţepi, cu vectori ca nişte perişori ridicaţi la toate capetele.
 
Dar ce înseamnă rotorul? Imaginaţia mea se întoarce spre valuri-valuri de săgeţele care pulsează într-o mare vastă. Rotorul marchează vârtejurile, învârtindu-se ici şi colo în cerculeţe mititele. Mă gândesc din nou la mingiuţa mea cea roşie şi zbârlită, ca o frizură încărcată electrostatic. Sfera mea cu perişori nu are bucle pe nicăieri, deci nu trebuie să existe niciun rotor, îmi spun. Dar cum dovedesc asta?
 
Mâzgălesc câteva ecuaţii. Hai mai bine să verific de două ori. Imaginile din mintea mea sunt clare, dar felul în care mânuiesc simbolurile e mult mai dezordonat. Nu mai am decât foarte puţin timp la dispoziţie şi fiecare secundă de pregătire contează. Trebuie să bag cât mai multe probleme posibil, înainte să mi se termine timpul.

Nimic neobişnuit pentru un student la MIT. Ecuaţii cu schepsis, concepte abstracte şi demonstraţii dificile — toate acestea fac parte în mod normal din programa de studiu a uneia dintre cele mai prestigioase licenţe în matematică şi ştiinţe din lume. Doar că eu nu eram, la data respectivă, student la MIT. De fapt, nu pusesem niciodată piciorul, în viaţa mea, în Massachusetts.
 
Toate acestea aveau loc în camera mea, la 400 de kilometri depărtare, în Vancouver, Canada. Şi, pe când un student obişnuit la MIT acoperă calculul multivariat în integralitatea sa pe parcursul unui semestru, eu îl începusem abia cu cinci zile în urmă...
 
CUPRINS:
 
I.    Poţi să ai studii de MiT iară să te duci la MIT?    19
II.    De ce contează ultraînvâţarea         45
III.    Cum devii ultradidacl          62
IV.    Principiul 1 — Metaînvăţarea: Mai întâi facem o diagramă      74
V.     Principiul 2 — Concentrarea: Ascute-ţi cuţitul         96
VI.    Principiul 3 — Directeţea: Du-te drept înainte      115
VII.    Principiul 4 — Exerciţiul repetat: Atacă-ţi punctul cel mai slab     137
VIII.    Principiul 5 — Recuperarea: Testează ca să înveţi       152
IX.    Principiul 6 — Eeedbackul: Nu te feri de lovituri     170
X.    Principiul 7 — Reţinerea: Nu turna într-o găleată găurită         190
XI.    Principiul 8 — Intuiţia: Sapă adânc, înainte să clădeşti în sus      218
XII.    Principiul 9 — Experimentarea: Explorează în afara zonei proprii de confort     241
XIII.    Primul tău proiect de ultraînvăţare     262
XIV.    O educaţie neconvenţionalâ      281
Mulţumiri      309
Anexă. Note suplimentare despre proiectele mele de ultraînvăţare    311
Note     317
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dezvoltare personala

Created in 0.0484 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.