Valea nimicniciei - Bronisław Wildstein

Valea nimicniciei - Bronisław Wildstein
-15%
Preț: 39,95 RON
47,00 RON (-15%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-6618-5
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 372
Format: 13x20

DESCRIERE

Valea nimicniciei - Bronisław Wildstein

 
... dintr-odată simţi că trecutul invadează piaţa. Aproape că vedea siluete neclare care se opriseră în acest loc cu zece, douăzeci, o sută de ani în urmă. Tot aici se desfăşurase și istoria grupului lor, mai puţin importantă în contextul mai larg al istoriei oraşului şi a ţării.
 
Cineva îi spusese că trecutul nu moare, nu poate să moară. Ceva trebuie să se întâmple cu evenimentele trecute şi cu protagoniștii lor. Cu gesturile şi vorbele lor. Spaţiul trebuie să le păstreze urmele. Se ascund toate în el şi numai din când în când ţâșnesc la suprafaţă pe neașteptate.
 
Atunci trecutul ne ajunge din urmă. Dar în viaţa de zi cu zi trebuie să facem un efort de imaginaţie pentru a-l rechema. Asta-i spu - nea Daniel, cu un sfert de veac în urmă, la o votcă. Pe Return îl crispa pe-atunci acea metafizică de casă, dar acum își dorea să revadă vechea piaţă, poate nu chiar aceea pe care o împărţea cu Daniel cu douăzeci și ceva de ani în urmă, mai bine pe cea de-acum o sută de ani.
 
Trăsurile, pasul liniştit al orăşenilor plim bându-se prin locul şi în vremea lor… Dar Struna îşi ridică privirea pe deasupra mesei, firidele negre adâncite în orbite îl căutară pe Return şi acesta nu se mai putu întoarce să se uite la piaţă…
 
...............
 
N-am vorbit cu nimeni despre asta, bălmăji el posomorât, dând peste cap păhărelul de votcă. Ştii, despre când m-au închis…
 
— Nu mi-ai povestit ce s-a întâmplat când te-au închis? Return mai degrabă constată cu scepticism decât întrebă, iar asta doar ca să întrerupă liniştea ce se transforma în fum de ţigară. Daniel își ridică fruntea. Îl ţintui cu privirea, şi Return începu să se simtă nesigur.
 
— Niciodată n-am vorbit despre ce s-a întâmplat acolo cu adevărat. N-am spus nimănui ce s-a-ntâmplat.
 
– Struna aproape că răguşi.
 
– La început… era unu’ acolo care mă tot întă râta. În celulă. Ne-am bătut. Ne-au despărţit, dar am ajuns la carceră. Apoi m-au mutat la deţinuţii de drept comun. Patru matahale sumbre. Noaptea m-au atacat. M-am apărat. N-aveam nici o şansă. M-au violat, unul după altul. Mă băteau, mă violau, mă băteau, mă violau. Pricepi?!
 
Daniel aproape răcnea. Return tresări pe scaunul său.
 
— Calmează-te, sunt oameni aici. Nu te da-n spectacol, îi zise el pe un ton sigur, deşi buricele degetelor încleştate pe blatul mesei i se albiseră...
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0447 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.