Valul uman. Cum şi-au modelat oamenii lumea - Paul Morland

Valul uman. Cum şi-au modelat oamenii lumea - Paul Morland
-10%
Preț: 44,10 RON
49,00 RON (-10%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-40-0711-7
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 496
Format: 13X20
Categoria: Stiinte sociale

DESCRIERE

Valul uman. Cum şi-au modelat oamenii lumea - Paul Morland

 
Valul uman dezbate rolul populaţiei în istorie. Cartea nu susţine că marile tendinţe ale populaţiei — creşterea si descreşterea numărului naşterilor si deceselor, fluctuaţiile statistice referitoare la populaţie, valurile de migraţii — influenţează întreaga istorie. Demografia, susţine cartea mea, este doar un aspect al destinului omenirii.
 
Nu propun o viziune simplistă, bazată pe explicaţii unice, sau deterministă a istoriei. Aşa cum nu afirm nici că demografia ar fi o cauză elementară, motorul iniţial, un fenomen independent sau extern cu ramificaţii şi efecte în istorie, însă fără cauze anterioare. Cred, mai degrabă, că demografia este un factor influenţat de alţi factori, numeroşi şi complicaţi, unii de natură materială, alţii ideologici şi alţii accidentali. Efectele sale sunt variate, profunde şi de lungă durată, dar la fel sunt şi cauzele sale.

Demografia e implicată în însăşi ţesătura vieţii. Intr-un sens, demografia este viaţă — începutul şi sfârşitul ei. Analizarea populaţiei explică foarte multe lucruri, dar trebuie legată si de alţi factori cauzali, cum ar fi inovaţia tehnologică, progresul economic, modificările aduse credinţelor şi ideologiilor. Să luăm ca exemplu ideologia şi perspectiva ideologiilor.
 
Să luăm ca exemplu ideologia şi perspectiva feministă. E imposibil să spunem dacă mişcarea feministă a prefigurat şi a stimulat schimbarea demografică ori mai curând a fost consecinţa acesteia, însă putem cartografia parcursul lor comun. Azi, ideile feministe au pătruns în aproape toate aspectele societăţii (încă dezechilibrate) şi economiei, de la acceptarea sexului înainte de căsătorie până la prezenţa femeilor în forţa de muncă.
 
Totuşi, e posibil ca revoluţionarea comportamentului social legat de sexualitate şi de gen să nu fi decurs astfel, dacă nu ar fi fost inventată pilula contraceptivă şi nu ar fi apărut opţiunile legate de procreare pe care le-a furnizat aceasta, însă la fel de adevărat este că pilula nu a fost doar produsul geniului şi perseverenţei unor femei şi bărbaţi, ci şi al schimbării atitudinii faţă de sex, sexualitate şi gen, în urma căreia astfel de cercetări au fost acceptate în mediul academic, fiind finanţate atât de companii, cât şi de filantropi.
 
Feminismul, tehnologia pilulei contraceptive, modificarea atitudinii faţă de sexualitate şi creşterea copiilor au jucat fiecare un rol în reducerea ratei fertilităţii (adică a numărului de copii pe care se aşteaptă să-i aibă o femeie în timpul vieţii), ceea ce a avut un impact profund asupra societăţii, economiei, politicii şi a cursului istoriei...
 
CUPRINS:
 
Partea întâi: Populaţie şi istorie
1.    Introducere    11
2.    Importanţa mulţimilor    23
 
Partea a doua: Valul uman în creştere — printre europeni
3.    Triumful anglo-saxonilor    67
4.    Provocarea germană şi cea rusă    108
5.    Sfârşitul „Marii Rase"    153
6.    Occidentul după 1945    199
7.    Rusia şi blocul sovietic după 1945    247
 
Partea a treia: Valul acoperă lumea — departe de ţinuturile europenilor
8.    Japonia, China şi Asia de Est    289
9.    Orientul Mijlociu    şi    Africa    de Nord    331
10.    Nimic nou sub soare?    .    376
 
Anexa 1. Metoda    de    calculare a speranţei de viaţă    417
Anexa 2. Metoda de calculare a ratei totale a fertilităţii        . 423
Mulţumiri    427
Bibliografie    429
Note        
Indice      479
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0533 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.