Vecini in vremuri de restriste

Vecini in vremuri de restriste
-20%
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7666-8
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 280
Format: 17x24

DESCRIERE

Vecini in vremuri de restriste. Stat, antisemitism și Holocaust în Basarabia și Transnistria - Diana Dumitru

 
... comparînd implicarea civililor în jefuirea, denunţarea şi uciderea evreilor locali sau deportaţi aici în urma atacului trupelor germane şi române asupra Uniunii Sovietice în vara anului 1941, Diana Dumitru consideră că populaţia din Transnistria ucraineană era mai dispusă să-i ajute pe evrei decît cea din Basarabia română...
 
Fragmente:
 
...în scrisoarea sa deschisă, şeful statului sovietic povestea despre oprimarea evreilor în timpul guvernării ţariste şi recomanda povestirea lui Vikentii Veresaev „Cu paşaport evreiesc”. Kalinin le amintea cititorilor că înainte de revoluţie evreii nu aveau dreptul să deţină pământ, precum şi de pogromurile din timpul Războiului Civil, remarcând că lipsa drepturilor evreilor şi sărăcia „transformaseră un procent atât de mare din populaţia evreiască în revoluţionari”.
 
Kalinin dezvolta subiectul rezidenţei: „[In societatea noastră] există opinia că evreii sunt un element venetic, că patria lor nu este unde ei trăiesc acum, ci în Palestina cea îndepărtată... Dar, în realitate, ei trăiesc de secole în zona rezervată locuirii evreilor şi, în consecinţă, au aceleaşi drepturi ca restul populaţiei”.
 
Un an mai târziu, preşedintele statului sovietic a abordat din nou aceste aspecte într-o broşură intitulată „Chestiunea evreiască”.

Discursul oficial privind chestiunea evreiască a fost potenţat în zona dintre Nistru şi Bug în timpul unor evenimente organizate la locul de muncă şi în instituţii de învăţământ. De exemplu, în primăvara anului 1927 au fost organizate pentru muncitorii de la căile ferate din Birzula (Bârzula) o serie de discuţii pe următoarele subiecte: (a) de ce oamenii de alte naţionalităţi, mai ales evreii şi polonezii, nu erau acceptaţi să lucreze la căile ferate în perioada ţaristă? (b) ce anume este zona rezervată locuirii evreilor şi pentru cine a existat? (c) pogromurile evreieşti şi Sutele Negre.
 
Concomitent, în cluburile din Bârzula şi Golta au fost planificate prezentări publice pe subiecte incluzând „politici ale naţionalităţilor în autocraţii şi antisemitism”, „istoria fragmentării de clasă a comunităţii evreieşti”, „internaţionalism şi politici ale puterii sovietice vizând naţionalităţile”, „proletariatul evreiesc şi revoluţia”. Aceste prezentări erau programate să fie însoţite de piese de teatru inspirate de „o abordare de clasă a problemei evreieşti”.

Scriitori, jurnalişti, educatori, artişti şi alţii au urmat direcţia indicată de partid, introducând idei analoage în opera lor, prezentându-i pe antisemiţi drept indivizi ignoranţi şi agresivi şi lăudându-i pe evrei şi moştenirea evreiască.
 
Mecanismele de propagandă complexe ale guvernului sovietic au asigurat transmiterea şi consolidarea mesajului acestuia. în perioada interbelică, diverse agenţii de stat i-au ridiculizat încontinuu pe antisemiţi, au depus eforturi pentru a educa cetăţenii neevrei vizând demontarea stereotipurilor şi prejudecăţilor negative şi au cultivat imagini pozitive ale evreilor drept membri „normali”, demni şi devotaţi ai societăţii sovietice. Există multe astfel de exemple de reconstruire a imaginii evreilor în...
 
 
CUPRINS:
 
Lista ilustraţiilor şi tabelelor   
Mulţumiri    
Hărţi    
Introducere   

1.    Experienţa Imperiului Rus: evreii între integrare şi excludere    
2.    Antisemitism recontextualizat: Basarabia în cadrul statului român  
3.    Năzuinţe spre schimbare: lupta contra antisemitismului şi integrarea evreilor în Transnistria sovietică   
4.    Sub atac: comportamentul civililor faţă de evrei în timpul Holocaustului în Basarabia    
5.    Evreii şi vecinii lor în Transnistria ocupată  
6.    Argumentarea şi exemplificarea diferenţelor  

Bibliografie   
Index

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Istorie universala

Created in 0.0453 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.