Viata la curte - Eliza Ene-Corbeanu

Viata la curte - Eliza Ene-Corbeanu
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 360
Format: 14x20
Preț: 37,99 RON
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Viata la curte - Eliza Ene-Corbeanu

 
... cartea prezintă unele „dosare" de care s-a ocupat autoarea, de profesie avocat, cazuri care i-au furnizat subiecte pentru „Viaţa la Curte", o rubrică din Eveni­mentul zilei, foarte citită.
 
Eliza Ene-Corbeanu a reunit aceste articole pentru o carte cu acelaşi titlu. „Lucrarea îl captivează pe cititor de la prima pagină.
 
Autoarea re­curge la o combinaţie de patetism şi logică, imposibil de ignorat, chiar şi de cineva apatic...
 
Fragmente:
 
Chioru si bestemul bărbăţiei

Dacă ar şti nenea Chioru că a apărut la ziar, cu siguranţă ar aprecia mai mult bucata subţire de hârtie, cu miros de litere de tipar, pe care o împătureşte frumos tn ioc de hârtie igienică.
 
Ei, ce s-ar mai lăuda el la toţi proştii din sat şi câte muieri nu ar suspina In spatele porţii, privindu-i cu jind mersul apăsat şi privirea ageră. Şi cum v-am promis că voi poposi mai pe îndelete In viaţa lui nea Leonte Chioru, e musai să mă ţin de cuvânt!
 
Că doar n-aţi uitat cine-i nea Chioru? Ala despre care Haralamb Tăciune spunea că era dat dracul Nu mă supăr dacă grijile v-au Întunecat memoria, aşa că Îmi fac datoria să vă reintroduc în poveste.
 
Pe nenea Chioru il găsiţi pe strada Cimitirului, atunci când n-are treabă pe la Tribunal cu vreun divorţ sau cu vreo vătămare corporală gravă...
 
In rest, e om bun, muncitor şi iubâreţ nevoie mare. Până la 86 de ani a ţinut oficial patru neveste, iar neoficial, aproape toate nevestele din sat.
 
Cu toate acestea, nu s-a dat In lături sâ-i rupă picioarele lui Haralamb Tăciune, din pricină că i-a întins muierea pe crucile din cimitir.
 
Azi, nenea Chioru şi nevastă-sa - tanti Florentina - au venit la Tribunal să se lepede unul de altul. Tanti Florentina pare plânsă, deşi e greu de crezut dacă e să ne luăm după felul trufaş în care se uită la lume.
 
Pe Chioru nici nu-l priveşte, iar lucrul ăsta pare să îl agite nespus.

Stau unul lângă altul în faţa instanţei, de parcă ar fi la starea civilă, nu la divorţ!

- Aţi scris în acţiune că relaţiile de căsătorie sunt grav şi iremediabil vătămate. Puteţi să detaliaţi în ce a constat vătămarea? întreabă judecătoarea, convinsă fiind că nu va primi un răspuns.

La auzul veştii că relaţiile lor de căsătorie sunt iremediabil vătămate, tanti Florentina izbucneşte artistic în plâns, suspinând sacadat, cu pauze menite să atragă mila publică.

Imi vine să strig bis! E pricepută sau chiar nu se aştepta la treaba cu vătămarea iremediabilă.

-    Ce am scris? întreabă nea Chioru nedumerit.

Judecătoarea ezită să repete, de teamă să n-o ucidă pe biata

Florentina cu tăişul vorbelor scrise de nea Chioru în cererea de divorţ...

-    Doamnă, eu vă zic drept că alea nu sunt scrise de mine. Vă zic ca la popă: mie toată viaţa mi-a fost drag să iubesc şi să mft veselesc.
 
Până în ziua când am cunoscut-o pe Nina, care m-a blestemat să îmi pierd bărbăţia dacă nu scap de muiere...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0501 sec