Viața și întoarcerea unui Halle - Alexandru Potcoavă

Viața și întoarcerea unui Halle - Alexandru Potcoavă
-20%
Preț: 32,00 RON
40,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-7997-3
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 340
Format: 13x20

DESCRIERE

Viața și întoarcerea unui Halle - Alexandru Potcoavă

 
... a fost penultimul concert al nemţilor la care m-am mai dus. Ultimul s-a ţinut pe 1 februarie 1942, într-o duminică, la Teatru, şi m-am prezentat ca să-mi văd fata urcând întâia oară pe scenă, în corul Singschar. în deschidere, fanfara a intonat în premieră absolută marşul Soldatengrub an Temeschburg, ridicând sala în picioare.
 
Compus de Friedrich Meyer, salutul soldăţesc la adresa Timişoarei, în care erau lăudate domnişoarele din urbe, a fost difuzat apoi iar şi iar de postul german Radio Belgrad, care a impus şi melodia Lili Marlen.

Cum am zis, am fost să-mi văd fiica. Dar, în afară de mine, câţi dintre cei prezenţi mai ştiau că în 1939, în acea sală, la o piesă a teatrului evreiesc din Cernăuţi, în clipa când superba actriţă Sidy Thai a apărut pe scenă, un legionar a aruncat o grenadă din balcon, omorând cinci spectatori şi schilodind câteva zeci?
 
Câţi îşi mai aduceau oare aminte de conferinţa ţinută acolo în 1931 de Vladimir Jabotinski, un lider al mişcării sioniste mondiale, la care au luat parte şi conducători ai nemţilor din Banat, pe atunci o minoritate mar-ginalizată, fără speranţă, a cărei situaţie a fost asemănată de vorbitor cu a evreilor înghesuiţi odinioară în ghetouri?
 
Iar şvabii s-au ridicat să aplaude.
Apoi a apărut pe scenă Julianna, în uniforma Jungmădelbund, a Tinerelor Germane sub paisprezece ani, s-a aliniat lângă colegele şi colegii din cor şi orchestră şi au început cu Es ist so schon Soldat zu sein, „E atât de frumos să fii soldat.
 
Melodia i s-a dedicat generalului Hube, căruia Fuhrer-ul îi acordase Frunzele de Stejar la Crucea de Cavaler pentru victoriile din Est.

Ce nu ştiau vecinii mei de scaun şi nici măcar Julianna e de unde aveam rănile ascunse sub mănuşi. Băşicile sparte usturau ca naiba, dar nu m-au oprit să aplaud în rând cu ceilalţi...
 
CUPRINS:
 
Partea I. Undeva pe lume   
Partea a Il-a. Grădina doamnelor    
 
In loc de final

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0462 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.