Vindecarea copilului interior

Vindecarea copilului interior
Preț: 39,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-33-3835-9
Anul publicării: 2019
Pagini: 274
Format: 13x20

DESCRIERE

Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl

 
... cum să ne redobândim încrederea?
 
... cum să nu ne mai complacem în mediocritate și să ne aruncăm în viață plini de curaj?
 
Psihoterapeuta Stefanie Stahl e de părere că abia când vom face cunoștință cu copilul din noi și ne vom împrieteni cu el ne vom da seama ce năzuințe și răni profunde avem în noi. Atunci vom putea accepta această parte rănită a sufletului nostru și o vom vindeca...
 
Credem aproape nestrămutat în experienţele noastre din copilărie

Nu ai cum să estimezi cât de profund sunt ancorate aceste convingeri în tine şi cât de rar se întâmplă să recunoşti că acţionezi în numele părţii rănite din tine, adică al copilului-umbră prezent în fiecare dintre noi. Zilnic descopăr că oameni care ar putea reflecta foarte precis, în eul lor adult, experienţele care-i marchează rămân totuşi blocaţi în vechile lor mentalităţi.
 
Ei percep experienţa pe care o au din copilărie, cu părinţii lor, ca fiind, pur şi simplu, mai adevărată decât orice gândire raţională. Am observat câţ de departe poate merge această atitudine la una dintre clientele mele: doamna B. (58 de ani), care a fost abuzată sexual în copilărie de un vecin. I-a povestit atunci tot ce se întâmplase mamei sale, care nu a vrut s-o creadă şi i-a explicat, în schimb, fiicei că „totuşi" trebuia să fie politicoasă cu bărbatul respectiv.
 
Doamna B. fusese traumatizată de combinaţia dintre abuzul sexual şi manifestarea de ignoranţă a propriei familii. Printre convingerile ei, se numărau: „Sunt expusă", „Nimeni nu mă ocroteşte" şi „Bărbaţii sunt periculoşi".
 
Ajunsă la vârstă adultă, resimţea o teamă teribilă de bărbaţi, ceea ce-i afecta cumplit viaţa particulară şi profesională. Când a venit la mine, doamna B. făcea de zece ani psihoterapie, inclusiv terapia traumei, şi ţinea sub control, astfel, multe dintre problemele care o afectau. Teama ei profundă faţă de bărbaţi nu dispăruse însă, în pofida terapiei care dura de ani de zile.
 
Nici după ce a  lucrat cu mine, lucrurile nu s-au îmbunătăţit imediat. însă, la un moment dat, s-a petrecut un lucru care m-a uimit profund: într-o şedinţă, copilului-umbră din ea brusc i-a devenit clar că situaţia trecuse, că făptaşul murise demult, că ea era de-acum adultă şi că nu toţi bărbaţii sunt violatori. Am rămas uluită.
 
Eram ferm convinsă, încă de la început, că toate acestea îi erau clare deja de multă vreme. în cazul recunoaşterii tuturor acestor fapte, era vorba despre o realitate foarte clară, despre care vorbiserăm deja de multe ori şi pe care ea o prelucrase în nenumărate şedinţe de terapie!
 
Dar această veste fundamentală fusese, de fapt, ancorată doar în eul ei adult, în timp ce copilul-umbră trăia mai departe în realitatea din urmă cu cincizeci de ani. Abia în acea zi şi-a dat seama şi copilul-umbră că abuzul trecuse şi că ea nu mai trebuia să se teamă. După această şedinţă, doamna B. a fost ca şi vindecată.

Precum copilul-umbră din doamna B., care trăia în realitatea din copilăria ei, la fel procedează copiii din fiecare dintre noi. Acest lucru e valabil şi pentru cei care au fost marcaţi, în copilăria lor, de multe experienţe pozitive şi care au dobândit încredere vitală - care dispun deci de un copil-lumină extrem de bine dezvoltat. Aceştia îşi proiectează tocmai experienţele pozitive asupra altora şi asupra lumii, iar asta face ca viaţa să fie, în majoritatea cazurilor, mai simplă. Uneori, pot fi excesiv de naivi şi de bună-credinţă, pe baza proiecţiei copilăriei lor extrem de pozitiv pigmentate...
 
CUPRINS:
 

Copilul din tine trebuie să-şi găsească adăpostul 
Modele de personalitate
Copilul-umbră şi copilul-lumină   
Cum se dezvoltă copilul din noi                          
Digresiune. O pledoarie în favoarea conştiinţei de sine


La ce trebuie să fie atenţi părinţii          
Cele patru nevoi psihice fundamentale        
Nevoia de apartenenţă   
Nevoia de autonomie şi de siguranţă                
Digresiune. Conflictul dintre autonomie şi dependenţă  
Nevoia de satisfacere a plăcerii           
Nevoia de încredere în sine şi de recunoaştere

Cum ne-a marcat comportamentul copilăria   
Mama mă înţelege! Empatia părintească
De la genetică la caracter. Alţi factori care influenţează copilul din noi        
Copilul-umbră şi convingerile sale     
Copilul-umbră răsfăţat         
Să-ţi critici părinţii? Nu e deloc simplu!
 

Digresiune. Condiţionarea genetică a proastei dispoziţii       
Cum ne influenţează convingerile percepţia    
Credem aproape nestrămutat în experienţele noastre din copilărie              
Copilul-umbră şi convingerile lui. Sentimentele neplăcute apar fulgerător 
Copilul-umbră, adultul şi încrederea în propria valoare  


Descoperă copilul-umbră din tine  
Exerciţiu. Află care sunt convingerile tale
Exerciţiu. Simte copilul-umbră din tine      
Descoperă-ţi convingerea principală         
Cum te poţi detaşa de sentimentele negative 
Exerciţiu. Puntea sentimentelor  
Digresiune. Oameni care-şi reprimă problemele sau care simt prea puţin       
Ce pot face dacă nu simt prea mult?       
Proiecţia noastră e realitatea noastră 


Mecanisme de apărare ale copilului-umbrâ  
Negarea realităţii       
Proiecţie şi victimizare
Căutarea perfecţiunii, obsesia faţă de frumuseţe şi dependenţa de recunoaştere

 

............

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dezvoltare personala

Created in 17.7399 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.