Vocea mea te va insoţi. Povestiri didactice de Milton H. Erickson - Sidney Rosen

Vocea mea te va insoţi. Povestiri didactice de Milton H. Erickson - Sidney Rosen
-8%
Preț: 50,60 RON
55,00 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 328
Format: 14x21
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Vocea mea te va insoţi. Povestiri didactice de Milton H. Erickson - Sidney Rosen

 
Transpunerea povestirilor didactice în psihoterapie
Una dintre cele mai importante şi mai utile metode ale lui Erickson ar putea fi denumită „citirea gândurilor1. Observându-l cu atenţie pe pacient şi oglindindu-i comportamentul şi reacţiile, Erickson îi lasă acestuia impresia că i se citesc gândurile şi că medicul îl cunoaşte cu adevărat.
 
Acest tip de „cunoaştere conduce la o relaţie foarte apropiată. „Raportul“, acel element obligatoriu din orice tip de psihoterapie, este, după toate aparenţele, format mai rapid în timpul psihoterapiei bazate pe hipnoză decât în alte forme de psihoterapie. (În acest sens, e interesant de remarcat faptul că Anton Mesmer* a fost primul care a folosit termenul de „raport“ într-un cadru experimental.)
 
Indiferent de „şcoala“ din care fac parte, majoritatea psihoterapeuţilor sunt de acord că „raportul“, adică „relaţia medic-pacient“, este extrem de important. Dacă e puternică, o astfel de relaţie îl va face pe pacient să se simtă înţeles, în siguranţă, protejat. Având acest sprijin, se poate aventura în lumea lăuntrică şi în cea exterioară cu o mai mare încredere în sine şi mai pregătit să îşi asume riscuri.
 
Categoria de „cunoaștere“ la care ne referim mai sus e diferită de modul obișnuit în care un psihoterapeut analitic ajunge să cunoască diverse lucruri „despre“ pacient. De fapt, nu era necesar pentru Erickson să strângă o cantitate prea mare de informații despre istoria personală a pacientului ori chiar despre simptomele acestuia.
 
Există un sâmbure de adevăr în speculația conform căreia cunoașterea sa era „intuitivă“, dar trebuie să înțelegem că aceasta se baza pe ani de observare minuțioasă și neobosită. Observa nu doar lucrurile simple precum mișcările corporale, respirația și pulsul (vizibil pe gât), ci și reacțiile pacientului în timp ce îi asculta poveștile.
 
De exemplu, dacă, într‑un anumit moment al povestirii, pacientul se încorda, era semn că fusese atins un punct sensibil. Atunci, pentru a obține și mai multe reacții, Erickson apela la o altă poveste sau o elabora pe prima. Astfel, pe lângă scopul lor psihoterapeutic, povestirile au și o funcție de diagnosticare...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0651 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.