Vori. Hoți și asasini. Supermafia rusă - Mark Galeotti

Vori. Hoți și asasini. Supermafia rusă - Mark Galeotti
-8%
Preț: 58,42 RON
63,50 RON (-8%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060880288
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 464
Format: 13x20

DESCRIERE

Vori. Hoți și asasini. Supermafia rusă - Mark Galeotti

 
... printr-o ironie perversă, adevăratele moaşe ale crimei organizate din Rusia de astăzi pot fi găsite în treimea ciudată şi disparată, alcătuită din secretarii generali sovietici: Stalin – tiranul, Brejnev – managerul şi Gorbaciov – reformatorul. Stalin l-a creat pe colaboratorul-infractor dispus să lucreze cu elementele interesate ale elitei  – nomenclatura.
 
Brejnev a prezidat o Uniune Sovietică pe care o caracteriza corupţia şi piaţa neagră, trimiţându-i din ce în ce mai mult pe noii vorî spre economia informală. Iar Gorbaciov a zguduit statul, dar a şi dezlănţuit noile forţe ale pieţei, în care vorî erau cel mai bine plasaţi pentru a le exploata.
 
Modul în care politica dusă de ei a conspirat pentru a-i modela pe vorî este poate cel mai bine ilustrat de cariera lui Ghennadi Karkov, „Mongolul”. La sfârşitul anilor 1960 şi la începutul anilor 1970, banda lui îi teroriza pe magnaţii pieței negre din Moscova şi dădea tonul în privinţa evoluţiei relaţiilor dintre gangsteri, antreprenorii clandestini şi statul corupt.
 
Aceasta includea şi şcoala de perfecţionare a generaţiei de viitori şefi, inclusiv Otari Kvantrişvili, care la începutul anilor 1990 dorea să devină şeful bandelor din Moscova, şi Veaceslav Ivankov „Iaponcik”, care a dus lumea interlopă moscovită la Brighton Beach, în New York.
 
Karkov (numit uneori şi Korkov) s-a născut în 1930 în Kulebaki, la 300 km est de Moscova, trăindu-și copilăria într-o lume marcată de efectele mortale ale industrializării lui Stalin și ale celui de-al Doilea Război Mondial. După toate probabilităţile, a fugit curând de smogul şi de întunericul de la topitoriile din Kulebaki şi de blocurile muncitoreşti din jurul lor şi a luat calea lumii interlope.
 
Era isteţ, vioi, nemilos şi îndrăzneţ, lider înnăscut, foarte dispus să‑şi murdărească mâinile, şi s-a adaptat rapid la codul nou, mai permisiv, al suki. A fost încoronat drept vor v zakone în 1953 şi a primit klicika „Mongolul”, pentru că avea o înfăţişare de asiatic. Mai târziu în acelaşi an, a fost arestat sub acuzaţia de furt.
 
A ispăşit şase ani dintr-o sentinţă de zece, după care, în 1962, s-a reîntors în capitală şi şi-a reluat activităţile infracţionale, de astă dată însă cu un plan mai ambiţios. Înainte, fusese un simplu jefuitor; acum va fi gangster. În absenţa lui, piaţa neagră din Moscova crescuse exponenţial şi ţehoviki, „proprietarii de ateliere clandestine” care o întreţineau, o duceau foarte bine.
 
A adunat o bandă de vreo treizeci de infractori şi a început să-i hărţuiască pe aceşti capitalişti ascunşi. Iniţial, banda jefuia apartamentele ţehoviki-lor, convinşi că victimele lor nu se puteau duce la poliţie, căci ar fi trebuit să explice cum acumulaseră banii şi obiectele de lux care le fuseseră furate. Apoi au avansat la extorcare, cerând bani în schimbul unei vieţi liniştite şi răpindu-i pe cei care refuzau să plătească sau care îşi ascunseseră câştigurile ilicite...

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0570 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.