Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare - Mihnea Măruță

Preț: 39,90 RON
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-50-7978-9
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 296
Format: 13x20
Categoria: Stiinte sociale

DESCRIERE

Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare - Mihnea Măruță

 
... vă reamintesc că ne aflăm în sfera semanticii: în această „Introducere" vă propun să ne gândim la diversele înţelesuri pe care le poate avea cuvântul „virtual".

Să continuăm deci: ce spunem atunci când descriem un eveniment ca fiind virtual? De exemplu, în propoziţia „Echipa mea este virtual campioană", cuvântul „virtual" este adverb - el poate fi înlocuit cu varianta „virtualmente“ -, iar evenimentul la care se referă acest adverb este câştigarea campionatului.

Rostind această propoziţie, spunem că producerea respectivului eveniment - câştigarea campionatului - este (de pe-acum) certă. Spunem că probabilitatea sa a devenit una de sută la sută, ca şi cum tocmai ar fi fost îndeplinită ultima condiţie de care el mai avea nevoie pentru a trece de la potenţialitate la actualizare. La momentul enunţului, evenimentul nu s-a produs încă: el „stă să se producă".

În acest caz, virtualitatea - calitatea faptului de a fi virtual - se constituie şi ca prag temporal. Există, adică, un moment precis, un moment pe care se poate „pune degetul", când virtualul ne apare ca antemergător al realului, ca un soi de profeţie de netăgăduit asupra unui eveniment care urmează să aibă loc.
 
Această „descoperire" este importantă nu doar pentru semantică, ci devine fascinantă datorită perspectivei ontologice1 pe care o întredeschide: limbajul ne arată că sunt situaţii când realul ajunge la coacere completă şi devine previzibil.

În termodinamică există un punct critic (tipping point) când un sistem trece dintr-o stare de agregare în alta - de pildă între lichid şi solid. Înainte de a atinge acel punct, dezordinea internă e maximă; odată depăşit acel punct, odată ce sistemul „a ales“, se produce aşa-numita tranziţie de fază şi se instaurează noua ordine.

Paralela este limpede.

Înăuntrul limbajului, virtualitatea unui eveniment corespunde punctului critic dinăuntrul materiei -răspântia la care se certifică metamorfoza.
 
DIN CUPRINS:
 
Introducere    
Lucru virtual    
Eveniment virtual    
Concept virtual    
De ce identitate virtuală, şi nu altfel    

CAPITOLUL 1
Producerea de sine

Fenomenul    
De ce se justifică această cercetare    
Identitatea virtuală ca produs al unei techne    
Cele patru cauze ale identităţii virtuale    
Invarianţii identităţii virtuale    

CAPITOLUL 2
Metalepsa de sine

Relaţia dintre Eul real şi Eul virtual    
Ce este metalepsa de sine    
De ce este Eul virtual o „extensie fantomatică“    
Antimetalepsa: ficţiunea împotriva realităţii    
Studii de caz: serialul House of Cards şi Ucraina 2019
........ 
.....

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0316 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.