Supersimturile - Emma Young

Supersimturile - Emma Young
Preț: 46,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 9786066394383
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 448
Format: 13x20

DESCRIERE

Supersimturile - Emma Young

 
Gustul
Merge dincolo de gura ta
„Există dulcele şi amarul, iar alături de unul se află unsurosul, iar de celălalt, săratul. Iar între acestea se află acru, aspru, înţepător şi ascuţit."
Aristotel, Despre suflet
 
Robert Margolskee, director la Monell Chemical Senses Center şi unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă din SUA în domeniul gustului, îmi oferă un bol de jeleuri de diferite culori. îmi spune să închid ochii şi să-mi acopăr vârful nasului. Apoi, îmi pune un jeleu pe palma mea întinsă şi mă roagă să îl mănânc şi să-i spun ce aromă are. Sunt pierdută. încearcă din nou cu un alt jeleu. Trebuie să ghicesc la întâmplare. Banană? (Nu era asta.)
 
încearcă şi tu şi vei descoperi cât de dificil este. După cum ştim din capitolul anterior, ceea ce noi considerăm a fi „gust" este adesea „aromă", care are de-a face în principal cu mirosul. Şi vederea ne pregăteşte creierul pentru ceea ce ne aşteaptă. Singurii compuşi care stimulează cu adevărat gustul într-un jeleu sunt zaharurile şi, poate, grăsimile.
 
Percepţiile noastre gustative sunt mult mai limitate, deşi suntem capabili să mirosim o gamă extinsă de arome diferite. Dar acest lucru nu face ca gustul să fie mai puţin important, ci acţionează, de fapt, ca principalul nostru gardian nutriţi-onal. El ne spune când ar trebui să scuipăm ceva (întrucât,  dacă îl mâncăm, probabil ne va face rău) sau să îl înghiţim,  pentru că avem nevoie de el ca să rămânem în viaţă.

Gustul este un simţ chimic, precum mirosul. Principala  diferenţă dintre cele două este că percepţiile olfactive sunt  declanşate de moleculele transportate până la noi pe calea  aerului, în timp ce receptorii gustativi se ocupă de substanţele  chimice care ajung la noi prin intermediul gurii.
 
Aceasta este una dintre sarcinile lor. Precum în cazul mirosului, înţelegerea noastră despre ce fac receptorii gustativi pentru noi suferă propria revoluţie. Se pare că organismul tău este presărat cu aceşti receptori, care te păzesc în feluri de necrezut.

Clasele majore de nutrienţi chimici de care avem cu adevărat nevoie ca să supravieţuim şi să ne dezvoltăm evolutiv, precum şi cele mai frecvente toxine de origine alimentară sunt detectabile de către receptorii gustativi din gură. Clasificarea lui Aristotel a percepţiilor gustative pe care acest sistem este capabil să le genereze nu era deloc deplasată.
 
In această privinţă, el a fost un vizionar nu doar în vremea lui, ci şi comparativ cu ideile din secolul XX.

Calificarea ca gust primar seamănă mult cu intrarea într-un club exclusivist: ai nevoie de o dovadă strictă a aptitudinii. Trebuie să existe, în primul rând, o percepţie distinctă, cum ar fi „dulceaţa". In al doilea rând, trebuie identificaţi receptorii a căror stimulare va declanşa acea percepţie. Până în prezent, doar 5 calităţi gustative de bază au fost admise în...
 
CUPRINS:
 
Introducere    

Partea I
Cele 9 simţuri ale iui Aristotel

Capitolul 1 / Vederea -Simţul nostru cel mai dominant, dar şi cel mai şubred     23
Capitolul 2 / Auzul - De ce Dancing Queen sună diferit în Bolivia     63
Capitolul 3 / Mirosul - Cum să-i adulmeci pe oamenii
periculoşi şi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa sexuală     94
Capitolul 4 / Gustul - Merge dincolo de gura ta         128
Capitolul 5 / Simţul tactil - Cum să urci un munte cu limba      154

Partea a ll-a
„Noile'' simţuri
Capitolul 6 / Cartografierea corpului - Cum să fii prim-balerină     175
Capitolul 7 / Gravitaţia şi mişcarea întregului corp - Cum să fii derviş rotitor (fără să cazi)     197
Capitolul 8 / Interocepţia - Fă scufundări la mare adâncime cu o singură respiraţie     214
Capitolul 9 / Temperatura - De ce câinii şi pisicile ne fac fericiţi    ,             230
Capitolul 10 / Durerea - De ce doare inima frântă... 251
Capitolul 11 / Senzaţii instinctuale - învaţă să iei decizii mai bune     26

Partea a lll-a
Simfonia simţurlor
Capitolul 12 / Simţul direcţiei - De ce mă rătăcesc mereu?     287
Capitolul 13 / Decalajul dintre sexe - Cum percep bărbaţii şi femeile lumea în mod diferit     309
Capitolul 14 / Simţirea emoţiilor - Cum sunt produse emoţiile de către simţurile noastre       321
Capitolul 15 / Simţirea sensibilităţii - Ce înseamnă cu adevărat să fii o persoană „sensibilă*             355
Capitolul 16 / Sentimentul schimbării     388
Note 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Dezvoltare personala

Created in 0.0623 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.