Copiii ghetoului. Numele meu este Adam

Copiii ghetoului. Numele meu este Adam
-20%
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 376
Format: 13x20
Preț: 40,00 RON
50,00 RON (-20%)
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Copiii ghetoului. Numele meu este Adam - Elias Khoury

 
Adam Dannun imigrează la New York încercînd să fugă de o dragoste distrusă de traumele psihologice provocate de ocupaţia israeliană. Lucrează într-un restaurant unde prepară falafel şi începe să scrie un roman de dragoste al cărui protagonist este Waddah al-Yaman, un celebru poet arab din vremuri apuse.
 
Dar odată ce firul poveştii se desfăşoară, îşi fac apariţia întîmplări mai vechi din copilărie, din ghetourile pe care armata israeliană, după ce a evacuat mare parte din Lod, le-a construit pentru cei rămaşi în oraş.
 
Personajele din poveste devin oameni din lumea reală, iar istoria dramei trăite în ghetourile palestiniene se contopeşte cu încercările naratorului de a se elibera de o identitate care nu mai e doar a lui...
 
Fragmente:
 
... nu trebuie să-ţi fie teamă! m-a îndemnat ea. Să mergi la psihoterapeut nu e ceva stânjenitor. Medicul uită ce i-ai spus de îndată ce ieşi din cabinet. în plus, există reguli stricte care-i protejează pe pacienţi, a mai ţinut ea să mă liniştească.
 
I-am mărturisit că eu nu cred în tratamentul psihiatric şi în ce numesc unii oboseală psihică sau spirituală, care, la urma urmei, nu e decât o reacţie chimică.
 
— Chimia spiritului! a admis ea. Omul este o chimie spirituală, altfel n-ar fi om, a continuat dusă pe gânduri.
 
S-ar putea ca Sarang Li să fi avut dreptate. Eu scriu acum ca şi cum aş sta lungit, fără să fiu pe canapeaua unui psihiatru, şi spun ce-mi trece prin minte. Dar lucrul acesta nu este adevărat.
 
Motivul pentru care stai lungit, la terapie, este să te cufunzi cât mai adânc în sine, ca să poţi ajunge, indirect, la cauza tulburărilor psihice prin care treci, însă acest lucru nu se aplică în situaţia mea, fiindcă eu nu vorbesc cu scopul de a căuta ceva şi nu închid ochii ca să mă cufund în sinea mea.
 
Ochii mei sunt larg deschişi, ca să văd lumea întreagă în oglinzile cuvintelor. Cuvintele pe care le scriu au devenit oglinzile mele - privesc în ele ca să descopăr lumea şi s-o recompun.
 
Viaţa noastră trece, cum spunea mama mea, Manal, repede şi uşoară ca visul. Mama avea dreptate; viaţa nu seamănă decât cu visele şi nu poate fi văzută decât prin ferestrele cuvintelor. în asta constă importanţa literaturii - după mine.
 
Literatura este umbrirea unei lumi fără umbră, pentru a-i descoperi tainele, dar această descoperire nu are alt scop în afara plăcerii; o plăcere curată, care nu are nici o altă perspectivă în afara ei însăşi.
 
Nu le daţi crezare scriitorilor ce se pretind a fi purtătorii unor mesaje, fiindcă ei sunt nişte profeţi mincinoşi şi prezicători rataţi.
 
Adevăraţii purtători de mesaje sunt, în esenţă, scriitorii care visează să umple distanţa dintre închipuire şi realitate şi care construiesc o lume din închipuirile ce, foarte curând, se preschimbă într-o autoritate ce practică represiunea, tortura şi absolutismul strivitor.
 
De aceea am ales din religie literatura, iar din literatură, umbrele lumii şi am trăit toată viaţa ca şi cum aş ieşi dintr-un roman sau dintr-un poem, pentru a intra într-un nou roman sau într-un...
 

CUPRINS:
 
Introducere 
Testament 
 
CUFĂRUL IUBIRII
(Proiectul romanului în prima redactare)
 
Waddah al-Yaman (Prima precuvântare) 
Viaţa şi suferinţele poetului Waddah al-Yaman (A doua precuvântare) 
Nebunia îndrăgostitului (A treia precuvântare) 
Confuziile de nume (A patra precuvântare) 
Cufărul morţii (A cincea precuvântare) 
Noaptea reginei (A şasea precuvântare) 
Cufărul tăcerii (A şaptea precuvântare) 
 
CELE DOUĂ SURE CORANICE - RUGI PENTRU AJUTOR ŞI APĂRARE
 
Intersectări 
Setea 
Orbul şi apărătorul porţii 
Testamentul: Manal 
Testamentul: Cămila lui Allah 
Trădarea părinţilor 
Un vis din cuvinte 
Zilele ghetoului. De unde a venit ghetoul?
Golurile memoriei 
Bunicul meu care a fost profet 
Harta durerii 
Străfunduri 
Labirintul 
Sonderkommando
Pragul

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0721 sec