Mihai Şora. Omul dialogal - Leonid Dragomir

Preț: 20,00 RON
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 112
Format: 13x20

DESCRIERE

Mihai Şora. Omul dialogal - Leonid Dragomir

 
... scopul acestei cărţi este de a oferi o introducere în gândirea filosofică a lui Mihai Şora, realizată atât printr-o expunere a problematicii si mizelor principalelor sale cărţi, abordate cronologic, cât si prin sugestii cu privire la personalitatea sa, aşa cum mi s-a dezvăluit în întâlnirile pe care le-am avut de-a lungul mai multor ani.

Precum spuneam si în nota introductivă la cartea Mihai Sora - O filosofie a bucuriei si a speranţei, apărută în anul 2009 la editura Cartea Românească, Bucureşti, a cărei primă parte am reluat-o aici (inclusiv Nota biobibliografică, bineînţeles actualizată) intitulând-o Filosofia, nu mi-am propus o interpretare a filosofiei lui Mihai Şora, ci am încercat pe cât mi-a stat în putinţă să vorbesc, cum se spune, „din interior" despre opera sa, mai greu abordabilă şi din cauza limbajului cu influenţe din filosofia medievală scolastică.
 
Am insistat, totuşi, asupra dimensiunii crestine prezente mai puţin în prim-plan si datorită contextului în care au fost scrise cărţile în România comunistă. Locul discuţiilor despre cărţile sale si a selecţiei de reflecţii din opera sa, ce alcătuiau partea a doua a cărţii menţionate, l-au luat aici patru articole: primele trei scrise cu prilejuri aniversare, al patrulea fiind textul unei conferinţe ţinute în anul 2017 la Universitatea Politehnica din Bucureşti, unde am reluat într-o formă mai accesibilă majoritatea temelor filosofului român.
 
Toate au fost publicate în revista Argeş din Piteşti şi cred că reflectă mai direct raportarea mea la omul şi gânditorul Mihai Şora. În plus, am considerat nimerit să anexez un text despre ceea ce numesc „o întâlnire exemplară" între Mihai Şora şi mentorul meu, Al. Th. Ionescu, memoriei căruia îi era dedicată cartea din 2009; textul a fost publicat anterior în Al. Th. Ionescu - Un om care te obliga să gândeşti (Ed. Cartea Românească Educaţional, Piteşti, 2017). Într-o filosofie dialogală şi a dialogului, precum cea a lui Mihai Şora, întâlnirea este fundamentală, întemeietoare...
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte    
Notă biobibliografică  

FILOSOFIA    
De la dialogul interior la salvarea ontologică       
Modelul ontologic ca model po(i)etic   
Dezvoltări şi aplicaţii ale modelului ontologic     
Dialog şi filosofie politică   
Temporalitate versus eternitate
Pledoarie pentru un umanism creştin   

OMUL ŞI GÂNDITORUL   
Gânduri despre un om întreg    
Înţelesuri uitate ale democraţiei (conform filosofiei lui Mihai Şora)  
Mihai Şora. Omul dialogal    
Metafizica de tinereţe a lui Mihai Şora   

ADDENDA    
O întâlnire exemplară: Al. Th. Ionescu şi Mihai Şora     

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0239 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.